theaters_tilburg_movable_space_devider_f

theaters tilburg

Samira Boon and NEXT architects were selected to design a space divider for the main hall of the Theatres Tilburg, after responding to a pitch set out by the Textile Lab of the Textile Museum. Adhering to the demands of the Theatres Tilburg – the divider must be semitransparent, adjustable and easily packed away – the designers created a foldable structure measuring thirty metres in width by three metres in height, inspired by the way caterpillars can adapt their form. To compliment the hall’s architecture of Jo Coenen and interact with Peter Struycken’s light artwork, the mobile screen has a reticent white colour. More surprising is the change that takes place when the lights are dimmed and the structure reveals a pattern of glow-in-the-dark yarn causing the screen to subtly glow during concerts. This special luminous yarn was interwoven in the screen material at the Textile Lab by Boon, creating a delicate pattern. Thanks to its shape and adaptability, the divider is able to transform the large main hall of the Theatres Tilburg into an intimate space suitable for smaller concerts and gatherings, and despite its large proportions remain a piece of understated elegance. top photo by davidfotografie

photo: jeroen de jong

photo: davidfotografie

photo: davidfotografie

photo: davidfotografie

photo: davidfotografie